May 1, 2013

10 Prekvapivých Pomocníkov pri Chudnutí


Trvalé a zdravé chudnutie nie je o hladovaní, ale o konzumácii správnych jedál, ktoré nás vyživujú a pomáhajú nám dosiahnuť vysnenú váhu zároveň.
 
Tu je zoznam 10 potravín, od ktorých by ste možno nečakali, že vám s chudnutím môžu pomôcť:
 
 


1) Ovos
 
Ovos patrí medzi sacharidy, ktorých sa väčšina chudnúcich ľudí obáva; ovos vám ale pri chudnutí môže pomôcť. Dôvodom je to, že ovos sa narozdiel od rafinovaných sacharidov trávi pomaly, je plný vlákniny a má iba malý dopad na hladinu cukru v krvi. Najviac sa odporúčajú konzumovať celé ovsené zrná, pretože v takejto podobe má ovos najvyššiu výživovú hodnotu zo všetkých ovsených výrobkov. Dá sa vo všeobecnosti povedať, že ovos je zdravý a môže vám pomôcť pri chudnutí, ak si vyberiete jeho čo možno najmenej spracovanú verziu - vyhýbajte sa instantným ovseným kašiam.
 






















2) Škorica
 
Škorica vám možno príde ako bežné korenie, a mnoho ľudí si neuvedomuje, že v skutočnosti môže napomôcť pri chudnutí. Škorica pomáha potláčať chuť na sladké medzi jedlami a niektoré štúdie ukázali, že pomáha tiež kontrolovať úroveň hladiny cukru a tuku v krvi. Skúste si niekedy napríklad urobiť vegánske latte so škoricou!

 
 
 
 
3) Avokádo
 
Nenechajte sa oklamať tým, že avokáda obsahuju veľa tuku, pretože aj napriek tomu patria medzi najvhodnejšie jedlá pri chudnutí - to preto, že obsahujú ako aj srdcu prospešné, zdravé a skrášľujúce tuky, ktoré vás zasýtia na dlhší čas, tak aj vlákninu a kopec minerálov. Dávajte si ale pozor na porciu: podľa vašej fyzickej aktivity je prípustná porcia polovica jedného až jeden a pol malého až stredne veľkého avokáda. Pamätajte na to, že - najmä keď chcete zhodiť pár kíl navyše - najdôležitejšie je heslo "všetko s mierou".





 










 
4) Žerucha
 
Všetci už vieme, že zelenina je našim najlepším spojencom pri chudnutí, ale veľa ľudí stále nevie o tejto listovej zelenine - bylinke. Žerucha má prírodné prečisťujúce vlastnosti, a to vďaka obsahu izotiokyanátov, ktoré zvyšujú detoxikačnú schopnosť tela a tým aj udržujú pleť čistú a žiarivú. Žerucha je skvelým zdrojom vitamínov B1, B2, B6, C, E, mangánu, karoténov, vápnika, vlákniny, železa a medi. Skúste ju pridať do zelených listových šalátov alebo aj do smoothies.
 




 

















5) Kokosový olej
 
Kokosový olej je tvorený predovšetkým mastnými kyselinami so stredne dlhým reťazcom, o ktorých sa dokázalo, že podporujú chudnutie, pretože telo má tendenciu takéto kyseliny skôr premeniť na energiu, ako uložiť vo forme tuku. Hoci je kokosový olej nasýteným tukom, narozdiel od živočíšnych nasýtených tukov neobsahuje žiadny cholesterol, podporuje činnosť štítnej žľazy a pomáha tiež zvýšiť metabolizmus. Používajte ho ako olej do teplej kuchyne a v receptoch napríklad na dezerty.
 

















6) Citrón
 
Pridanie citrónu do jedla a pitia je pravdepodobne tou najjednoduchšou vecou, ktorú môžete urobiť pre naštartovanie chudnutia. Vie sa, že popíjanie citrónovej vody reguluje apetít, a to nie je všetko: enzýmy v citróne pomáhajú omladzovať tkanivo pečene, ktorá je našim hlavným tuk spaľujúcim orgánom. Citróny sú bohaté na vitamín C a podporujú tiež kolagén v pokožke. Určite nevynechajte ranný pohár teplej vody s citrónom, a pridajte ho tiež do šalátov a smoothies.







7) Rooibos čaj
 
Čo sa čaju týka, výbornou bezkofeínovou voľbou pomáhajúcou pri znižovaní telesnej hmotnosti je čaj rooibos. Nielenže neobsahuje žiadne kalórie a má prirodzene sladkastú chuť, ale navyše obsahuje aj silné antioxidanty, čo z neho robí výborný doplnok zdravej stravy pri chudnutí. Uchlipkávajte si z neho medzi jedlami miesto sladených bublinkových nápojov, káv a džúsov a budete prekvapení vlastnou spokojnosťou! Výborný je tiež neskoro v noci, keď sa chcete vyhnúť jedeniu tesne pred spaním.






8) Riasy
 
Morské riasy sú skutočným skrášľujúcim superfoodom: sú plné vitamínov a minerálov, ktoré zlepšujú naše celkové zdravie, a jódu, ktorý podporuje činnosť štítnej žľazy a tým aj náš metabolizmus; sú výborným zdrojom vitamínov A, B6, C, E a K a sú prirodzene nízkokalorické. Dodávajú jedlu slanú chuť a pritom obsahujú minimum nadúvajúceho sodíka. Pohľadajte v regáloch s ázijskými potravinami riasy nori, dulse, wakame, arame alebo hijiki a pridajte ich do šalátov a polievok.

 
 


9) Semiačka
 
Semiačka sú bohaté na živiny a omega-3 mastné kyseliny, čo z nich robí skvelý zdroj energie a je preto dobré zaradiť ich do jedálnička počas chudnutia. Sú tiež výborným zdrojom vitamínu E, sú veľmi chutné a zaujímavo dopĺňajú textúru mnohých jedál. Skúste si rôznymi semiačkami, ako sú ľan, chia, slnečnica, konope či tekvica, posypať šalát, ovsenú kašu alebo ich pridať do smoothies.





 

 
10) Horká čokoláda
 
Na čokoládu sa často pozeráme ako na hriešny pôžitok, no konzumácia malého množstva každý deň sa ukázala ako srdcu prospešná - najmä v období prechodu na pozmenenú stravu nám to môže pomôcť potlačiť chuť na sladké a ťažšie dezerty, ktoré by nás iba zabrzdili. Sústreďte sa na čokolády s obsahom aspoň 72% kakaa, ktoré majú vyšší obsah antioxidantov a naopak neobsahujú mlieko.
 
 
 
 
/reklad z blogu Kimberly Snyder www.kimberlysnyder.net /