May 6, 2013

Potraviny pre Stres a Poruchy Spánku

 
Kvalitný spánok je nevyhnutný pre naše zdravie a celkový dobrý stav, pretože umožňuje nášmu telu, aby sa obnovilo a omladilo; naopak nedostatok spánku je jednou z hlavných príčin predčasného starnutia.
 
Únava môže oplyvniť našu náladu, pocity a reakciu na ľudí okolo nás, a v chronickom štádiu zvyšuje riziko depresie či pocitu úzkosti. Môže tiež ovplyvniť naše kognitívne (poznávacie) schopnosti a tiež schopnosť používať mozog, čo môže spôsobiť, že budeme menej konštruktívni a tvoriví. Únava môže oslabiť schopnosť rýchlo rozmýšľať, čo môže viesť k narušeniu šoférovania alebo vykonávania iných bežných úloh.
 
Neexistuje žiadny univerzálne stanovený čas, ktorý by udával, ako dlho všetci potrebujeme spať, pretože potrebná dĺžka spánku je u každého odlišná a individuálna. Štúdie naznačujú, že ľudia sú najefektívnejší, keď spia v priemere 7 hodín, ale pre rôznych ľudí môže byť vhodná rôzna dĺžka spánku v rozmedzí od 5 do 7 hodín.
 

Nespavosť a stres môžu byť spôsobené aj nedostatkom niektorých výživných látok, a preto aj konzumácia istých potravín obsahujúcich tieto látky nám môže pomôcť so spánkom.
Týchto 7 obyčajných potravín nám môže napomôcť k tomu, aby sme sa v noci dobre vyspali a aby sme sa mohli konečne cítiť čerství a plní energie počas celého dňa:
 
 
 
1) Banány

Banány sú výborným ovocím pre spanie, pretože vyrovnávajú hladinu melatonínu a serotonínu, neurotransmiterov nevyhnutných pre hlboký spánok. Obsahujú tiež horčík, ktorý uvoľňuje svaly.
 
 
 















2) Harmančekový čaj
 
Harmanček má mierne sedatívne, upokojujúce a relaxačné účinky, čo z neho robí dokonalý prírodný liek pre nepokojnú myseľ i telo.




 
 










3) Med  (najlepšie v raw - tepelne neupravenej - kvalite)
 
Zatiaľ čo cukor stimuluje, med pomáha mozgu vypnúť, pretože redukuje orexín, nedávno objavený neurotransmiter, ktorý súvisí s čulosťou.




 
 











4) Zemiaky
 
Zemiaky obsahujú tryptofan, ktorý zaručí, že sa vám dostane sladkého spánku.




 
 

















5) Ovsené vločky
 
Ovos je bohatým zdrojom spánok vyvolávajúceho melatonínu.

 



 












6) Mandle
 
Hrsť mandlí vám môže pomôcť zrelaxovať a uvoľniť sa, pretože mandle obsahujú spánku napomáhajúce látky tryptofan a horčík.


















7) Ľanové semiačka
 
Ľanové semiačka sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, čím sa stávajú prírodným zlepšovačom nálady. Mnohí ľudia si všimli, že keď presedlali z olivového oleja (málo omega-3) na olej z vlašských orechov (veľa omega-3) alebo ľanový olej (veľmi veľa omega-3), tak sa im zlepšil spánok, rovnováha a dokonca aj nálada.

 
 
 
/článok preložený z anglického originálu na www.foodmatters.tv /