February 10, 2013

Postvianočná Kolekcia, pt. ii

 
...A som tu zas, dobieham a kompenzujem, ako som sľúbila :-) Aby som ale nastolila rovnováhu, tak budem dnes po tom včerajšom nekončenom rozpisovaní sa (ako následok takmer dvojmesačnej blogovej deprivácie) o niečo stručnejšia. Aj tak už som unavená a treba sa mi normálne vyspinkať, pretože zajtra ma už s najväčšou pravdepodobnosťou opäť čakajú preklady do školy.
 
V dnešnom poste vás teda vlastne čaká len jedna poučná bájka na úvod (t.j. recenzia na Hainburg :-)), pár slov o granátovom jablku a recept na tento nádherný vianočný salátek:
 
 
 

Takže, najprv k inšpiratívnej story: dnes sme boli, ako správni Bratislavčania a hrdí Slováci, na misii za kvalitným jedlom a lacným benzínom - kde inde, ako v Hainburgu.
Ak sa ani vám nepáči, že tie isté produkty sú u nás nekvalitnejšie a často drahšie ako inde, môžem vám túto krásnu dedinku len odporučiť - prejdite sa po mestečku, na hrad, k Dunaju a na záver si niečo dobré a hlavne kvalitné nakúpte. Spojíte tak príjemné s užitočným a ešte s veľkou pravdepodobnosťou aj ušetríte. Áno, ceny potravín sa zvýšia minutým benzínom - no aj ten tam kúpite oveľa lacnejšie. Okrem toho, je tu možnosť ísť aj obyčajnou MHD - autobus č. 901 odchádza pravidelne napríklad spod Mosta SNP a spiatočný lístok vás vyjde na 2.90 € (zľavnený za polovicu!), čo sa už naozaj oplatí. Nájdete tu všetky známe rakušácke potraviny - Billa, Spar, Hofer, Penny, Zielpunkt - ako aj Dm Drogeriemarkt, v ktorej je výber biopotravín značky Alnatura samozrejme oveľa širší, ako u nás. Jednoducho niet sa na čo vyhovoriť :-).
O kvalite jedla v Bille či Spari asi nemusím písať, ale čo vás možno prekvapí a motivuje je, že aj lacnejšie obchody majú na predaj plno biopotravín a kvalitných konvenčných výrobkov. Dnes som si napríklad v Hoferi šla oči vyočiť, okrem iného, nad chlebíkmi a pečivom - polovica z nich bola už tradične v biokvalite, ale zvyšná polovica vôbec nezaostávala, pretože hoci tie výrobky nepochádzali z ekologického poľnohospodárstva, vyzerali rovnako úžasne a v ich zložení by ste len ťažko našli nejaké aditívum. Ceny boli pritom VEĽMI príjemné, a keby sme práve doma nemali úžasný chlebík z Dunajskej Lužnej, tak by sme si určite aspoň jeden kúpili.
Ja ale v zásade v Hainburgu najviac slintám nad biojogurtíkmi a biosyrčekmi (no dobre dobre, aj nad obrovskými Milkami a lacnými Ritterkami, ale snažím sa odolať :-)), z ktorých mnohé vyjdú lacnejšie, ako u nás ich nebio verzie - pre mňa je pritom najväčšou motiváciou na výlet biofeta, ktorá tu v Bille aj v Spari stojí len 1.90 €, a je absolútne vynikajúca (pre porovnanie, u nás kvalitná nebio feta, ako napríklad feta značiek Dodoni či Dionis, vyjde nad 3 €). Rovnako je to aj s biomozzarellou či biocamembertom.
 
Pre moju (s)potrebu mliečnych výrobkov je takýto občasný výlet za hranice proste akurát. Možno aj pre vašu, možno nie, no v každom prípade vám odporúčam aspoň na skúšku jeden takýto výlet podniknúť. Možno ste to už počuli aj v iných súvislostiach, ale naozaj sa oplatí investovať radšej do kvality ako do kvantity. Čím viac nás bude zo slovenských obchodov ubúdať, tým rýchlejšie si tí naši nenažranci uvedomia, že musia začať dávať predávaným produktom ceny priamo úmerné kvalite, resp. že nízka kvalita potravín (a služieb, všakže) už nám nestačí. Prečo by sme mali mať na výber nekvalitenjšie potraviny ako Francúzi, Briti, Nemci, Švédi či Rakušania? Možno máme pocit, že proti všetkým tým obrovským korporáciám nemáme šancu a nič sa nezmení, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy. Nie sme obete, nie sme bezmocní, práve naopak - sme ich živitelia, MY máme peniaze a MY máme všetku moc doslova v rukách a v peňaženkách. Hlasujeme eurami a každá naša sťažnosť či pripomienka JE braná vážne - obchody predsa chcú predávať, a keď napríklad neponúkajú to, čo zháňate, nikdy to ani ponúkať nezačnú, kým im to nenavrhnete. Pokiaľ ich ku zmenám neprinútime my, neurobí to nikto, a na všetku Food Revolution môžme rovno zabudnúť. Zapamätajte si teda prosím dnešné ponaučenie v znení: My sme tá sila a ako zákazníci a spotrebitelia máme obrovský vplyv, pretože my sme dopyt, a od dopytu závisí aj ponuka. Tak je to! :D
 
 
 
 
No vidíte, nakoniec som sa zase rozohnila a rozpísala sa, takže rýchlo k receptu. Možno na Vianoce nemávate chuť zrovna na šaláty, ale myslím, že v duchu veľmi dobre viete, že ich v tomto období potrebujete ešte viac ako inokedy :-). Ubezpečujem vás ale, že nejde o žiadny bežný šalát, vzhľadom na obsah dvoch ingrediencií, ktoré z neho robia čosi špeciálne: prvou je plesnivý syr a druhou granátové jablko. Iste uznáte, že plesnivé kravské mlieko nie je zrovna najľahšie stráviteľné, no ale kedy si trocha nezahrešiť, keď nie na Vianoce? :-)
(Plesnivý) syr ste už zrejme v šaláte jedli veľakrát, naopak granátové jablko asi ani nie. Toto ovocie je absolútnym superfoodom, je bohaté na vitamíny C a A, silné antioxidanty a samozrejme vlákninu; jeho konzumácia zlepšuje krvný obeh a šťava je považovaná za liek takpovediac na všetko. V šaláte sladkosť granátového jablka vyrovnáva slanosť syra, jeho sýta červeň vytvára krásnu farebnosť a práve tou aj dodáva šalátu priam vianočno-sviatočný vzhľad.
Ešte posledná poznámka k ingredienciám a už končím, prisahám :D Základ šalátu tvoria vlastne šalátové listy hociakého druhu; ja som čiastočne použila aj mladé listy repy, ktoré sa do šalátiku neskutočne farebne hodia, a sú samozrejme aj veľmi chutné a výživné. Kúpili sme ich ale v Metre a žiaľ, nie som si istá, či ich dostať aj niekde inde; môžte ich ale v prípade záujmu skúsiť pohľadať napríklad vo Freshlandii, kde nájdete aj mnohé iné, u nás bežne nedostupné druhy ovocia a zeleniny.
 
 
 
 
Ingrediencie:
šalátové listy (hlávkový, ľadový, lollo,
rímsky, špenát, frisée, rukola...)
syr s modrou alebo zelenou plesňou (Roquefort,
Gorgonzola, Niva...)
granátové jablko
uhorka
olivový olej
citrón (príp. vínny alebo jablčný ocot)
čerstvo mleté korenie štyroch farieb (nemusí byť)
 
 
Listy a uhorku poriadne umyte, uhorku nakrájajte a ak máte veľké listy, natrhajte ich na menšie kúsky. Všetko dajte do servírovacej misy, pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou, a zľahka rukami premiešajte. Syr nakrájajte a vytvorte z kúskov na listoch výstavku (alebo ešte lepšie, akčne syr prstami nadrobte na rôzne kusy priamo nad šalátom, aby vytvorili expozíciu sami :-)).
 
Nasledujúci krok vám odporúčam robiť v starom oblečení alebo so zásterou, a mimo bielych stien či pekných záclon a kresiel. Granátové jablko najprv jemne povaľkajte po doske - uľahčí vám to vyberanie semiačok a získate aj trocha šťavy. Potom ho rozkrojte napoly a začnite sa piplať :-) Dobrý spôsob ako z granátového jablka doslova vytrieskať pomerne slušné množstvo semiačok bez väčšej námahy je chytiť polovicu jablka reznou stranou nadol do jednej ruky a lyžicou (alebo niečím iným) v druhej ruke silno po jablku klepať. Nezískate takto všetky semiačka, ale môže vám to urýchliť prácu. Nezabudnite ich však nakoniec ešte prebrať a odstrániť z nich zvyšky bielych blaniek, ktoré nikto papať nechce.
 
Semiačkami posypte šalát, a ak chcete, pokvapkajte ešte trochou šťavy a olivového oleja, a prípadne dozdobte čerstvo mletým farebným korením. Šalát už nemiešajte; olej so šťavou je aj tak potrebný iba na dochutenie šalátových listov, a po premiešaní by ste docielili akurát to, že všetky kúsky farebnej "dekorácie" sa prepadnú na spod misy.


Šalát chutí výborne samostatne aj ako príloha, takže prajem vám už len nech vás počas sviatkov (alebo hocikedy počas roka) príjemne odľahčí a prečistí, a to bez ujmy na chuťovom zážitku. Bon appétit :-)