August 31, 2012

Brokolicová polievka s Pestom


Proste som si musela dať zase brokolicu. Fakt som musela. Nedala mi na výber! Sama si o to koledovala tou svojou zelenosťou!
 
Vzhľadom na to, že v poslednom čase som ju stále jedla v uvarenom alebo naparenom stave, mala som tentokrát chuť na niečo iné. Nuž a u mňa v zásade platí, že pokiaľ si zrovna z nejakého dôvodu neplánujem brokolicu variť, pariť alebo dusiť v indickom kari, tak voľba automaticky padne na polievku.
To samozrejme otvára ďalších milión možností, ale keďže som vyslovene túžila po brokolicovej chuti, bolo veľmi rýchlo rozhodnuté...



 
Jednodruhové zeleninové polievky sú ÚŽASNÁ úžasná úúúžasná (a žiaľ nedocenená) vec, a to priam z pomnožných dôvodov - príjemne a ľahko zasýtia, zahrejú na tele i na duši a poskytnú vysokú výživovú hodnotu popri nízkej hodnote energetickej, takže ju môžete jesť skutočne doblba (aj večer!). Človek má navyše pocit, akoby jedol klasickú krémovú, smotanou zahustenú ťažkú polievku, ale pritom ide o nízkokalorickú a zdravú záležitosť, takže takéto polievočky predstavujú skvelý spôsob, ako do seba dostať dostatočné množstvo zeleninky.
A to nehovorím o tom, že ich príprava je ultrarýchla a ultrajednoduchá... Navyše je to veľmi univerzálny recept, ktorý viete zakaždým pozmeniť podľa nálady - stačí vymeniť bylinky. Recept je prirodzene vegánsky a bezlepkový, a vhodný snáď pre každú diétu, od diabetickej cez makrobiotickú až po redukčnú.

Spôsob prípravy bol tentokrát skutočne primitívny a ingrediencií minimum, nie je v ňom nič prevratné a dáva vyniknúť prirodzenej chuti brokolice, takže pokiaľ vám nechýba tyčový mixér alebo kuchynský robot, naozaj sa nemáte na čo vyhovoriť. Zvládne to každý (KAŽDÝ). Je leto, sezóna snáď všetkého - využite to, bežte na trh, ulovte si jednu krásnu čerstvú kytičku brokolice a vymixujte si z nej tento božský zelený elixír. 




Ingrediencie:
1 brokolica
1 cibuľa
cesnak (množstvo podľa chuti, ja ho mám rada viac)
olivový olej
soľ
lyžička kurkumy (nemusí byť, ale zvýrazní farbu úplne do šialena a polievke dodá vysoko antioxidačný a protizápalový rozmer :-))
biele korenie (hodí sa viac ako čierne, ale v podstate je to jedno)
muškátový oriešok
lyžica bazalkového pesta
 
Navyše na ozdobu:
čerstvá bazalka
extra panenský olivový olej
 
Ďalšie možnosti:
strúhaný parmezán, píniové oriešky, tekvicové semiačka a tekvicový olej, iné čerstvé bylinky...

 
Do hrnca s veľkosťou zodpovedajúcou veľkosti ukoristenej brokolice dajte zohrievať adekvátne množstvo olivového oleja (to som ale presná čo :-)). Medzitým si hociako ledabolo nakrájajte cibuľu, cesnak a brokolicu - je úplne jedno, ako si ich naporcujete, pretože nakoniec sa polievka bude aj tak mixovať. Ak máte rýchlovarnú kanvicu, dajte si do nej zohrievať vodu.
 
Šmarte na olej cibuľu a cesnak a chvíľku opekajte, kým sa uvoľní ich krásna vôňa, a potom tam šupnite brokolicu. Neopovažujte sa použiť iba ružičky - CELÁ brokolica je plná chuti a vitamínov, spodnú časť stačí ošúpať, nikdy ju nevyhadzujte. Opäť chvíľu opekajte a zalejte vriacou vodou z kanvice alebo obyčajnou vodou, môžete samozrejme použiť aj zeleninový vývar. Nechajte zovrieť, stiahnite teplotu, prikryte a ignorujte do zmäknutia. Skúsenejší vedia čas odhadnúť, ale ak ste začiatočník, pribehnite si občas do brokolice zapichať vidličkou alebo nožom :-).
 
Odstavte z ohňa, pridajte kurkumu a nechajte trochu vychladnúť. Potom sa chopte tyčového mixéra alebo polievku nalejte do robota, pridajte trochu soli, korenia, strúhaného muškátového orieška a pesto, stlačte tlačítko a tešte sa.
 
Je možné, že budete musieť pridať trochu vody, ale v zásade záleží opäť len na vás a na tom, na akú hustotu máte práve náladu. Neprežeňte to s koreninami hneď na začiatku, pridať môžete vždy, ale ubrať nikdy - je dôležité polievku po zmixovaní ochutnať a podľa toho dosoliť či dokoreniť. Myslím ale, že pokiaľ ide o pesto, nič nepokazíte ani kopcovitými lyžicami (alebo rovno celým pohárom ehm... :-)).
 
Nalejte do tanierov alebo pekných misiek a dozdobte natrhanými lístkami bazalky, lyžičkou pesta a zlatistými kvapkami olivového oleja (NIE, nepriberiete z neho :-)).
 

Ach. Dokonalosť sama...