August 19, 2012

Pohánočka



...Bezlepková krásavica :-)

Možno vám príde nechutná, horká, nepoužiteľná, možno ste ju nikdy nejedli alebo ani neviete, že existuje, ale vedzte, že keď si ju dáte pekne s medíkom a nastrúhanou mrkvičkou alebo jabĺčkom, prípadne orieškami či hrozienkami, nebudete chvíľku chcieť nič iné.

Je plná prírodného rutínu, vitamínov (najmä z B skupiny), je v nej železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, zinok, mangán, meď a selén; tak, ako všetky dobré celozrnné obilniny (hoci pohánka z botanického hľadiska medzi obilniny nepatrí - patrí medzi "pseudoobilniny" a je príbuzná rebarbore, štiavu a stavikrvu), aj pohánka je plná kvalitných polysacharidov, vlákniny, rastlinných bielkovín a esenciálnych mastných kyselín, pričom ale neobsahuje žiaden zlý cholesterol a jej výnimočnosť spočíva najmä v tom, že neobsahuje glutén (lepok). Má aj nižší glykemický index, ako klasická biela pšeničná múka.


Nie som tu od chémie, takže vám rovno poviem, že pohánka je pre vás ako stvorená, ak ste celiatik či diabetik, máte akékoľvek problémy s krvou či cievami (od vysokého tlaku a cholesterol cez kŕčové žily, krvácanie ďasien, prasknuté žilky napríklad na tvári, až po menštruačné ťažkosti), s vredmi či hemoroidmi, artritídou a reumatickými ťažkosťami. Pomáha aj na libido a impotenciu! ;-)

Rastlinka sa neznáša s chemikáliami a nedarí sa jej rásť na kontaminovanej pôde, takže ak nemáte chuť doplácať za biokvalitu, nie je to žiadny hriech. Okrem toho, zoženiete ju bez problémov takmer v každom supermarkete, a to v rôznych podobách - celé zrná a lámanka, múka alebo napríklad vločky. Jedno lepšie ako druhé, druhé univerzálnejšie ako prvé :-)

Môžte to strčiť fakt hocikam - do sladkých vecí a do raňajok, do polievok aj fašírkokarbonátkov, palaciniek a lievancov, prívarkov a kaší, nákypov, chlebíka, môžte urobiť pseudorizoto (pohánkoto? :-)) alebo ju môžte použiť jednoducho ako prílohu. Môžte ju dusiť, variť, zapekať aj klíčiť.

Ja osobne ju mám najradšej práve nasladko, pričom kvôli nedostatku času zväčša uprednostňujem vločky - pohánkové vločky sú tvrdšie, ako bežné ovsené, takže určite ich neskúšajte jesť len tak. Ale nenechajte sa odradiť, stačí ich len preliať malým množstvom vriacej vody (nie že ich v tej vode utopíte :-) naozaj stačí len málo, tak na zakvapkanie) a na chvíľu nechať prikryté nasávať paru a zmäknúť. Medzitým si nastrúhate jabĺčka, hrušky a mrkvičky (alebo rozmačkáte banán alebo hocičo iné, čo máte práve doma, kľudne aj lekvár), pripravíte si k ruke nejaké to prírodné sladidlo, škoricu, zázvor či vanilku, troška citrónovej šťavy, prípadne nejaké tie oriešky či sušené ovocie a kvapku kvalitného, za studena lisovaného oleja (orechového, ľanového...). Možností je nekonečno a môžete ich doblba obmieňať :-) Samozrejme, že si ich môže pridať aj klasicky do jogurtu či do mlieka.


Obsah výživných látok na 100g pohánky:
bielkoviny  13g  26%
riboflavín (B2)  0.4mg  25%
niacín (B3)  7mg  35%
kyselina pantoténová (B5)  1.2mg  12%
pyridoxín (B6)  0.2mg  10%
mangán  1.3mg  65%
horčík  231mg  58%
meď  1.1mg  55%
fosfor  347mg  35%
zinok  2.4mg  16%
draslík  460mg  13%
železo  2.2mg  12%
selén  8.3μg  12%

/kompletná nutričná analýza na www.nutritiondata.com/