June 18, 2013

Vegánsky Wurstík s Karfiolovou Kašou a Kalerábovo-Jablkovým Šalátom

 
Nechápem, ako je to možné, ale ešte včera sa mi snívalo, že ma čakalo akési druhé kolo štátnic, na ktoré som sa nestíhala naučiť, bola som v šialenom strese a na skúške som sa nevedela vykoktať.
Asi mi šibe z toho tepla.
 
Fúúj ten hic ma veru ubíja. Som vyslovene jesenno-zimný typ, a hoci mám leto rada, najvyššia teplota podľa môjho ideálneho rebríčka dosahuje úplne prinajhoršom 25°C, aj to jedine s chladným pofukovaním. Som decembrový novorodenec, nemôžem za to :-)
Jediné, čo ma dokáže upokojiť a takmer až instantne schladiť, je predstava toho odporného lepivého skleníka, ktorý som si odžila na juhu Číny celú jeseň, jar a leto.
..No nehovorím? Hneď mi je lepšie :-)
 
Dnes tu máme riadnu chlapskú žranicu v zdravej verzii: odľahčená zemiaková kaša, ktorá neobsahuje žiadny blbý cholesterol a nekvalitný tuk (čiže vám nespôsobí žiadne problémy s cievami a srdcom), má nižší glykemický index vďaka "nariedeniu" :-) zemiakov karfiolom (čo z nej robí verziu vhodnejšiu aj pre diabetikov, pretože takáto kaša určite natoľko nerozhádže cukor v krvi) a neobsahuje žiadne maslo ani mlieko (čiže opäť žiadny cholesterol a bez obáv sa ňou môžu napchať aj ľudia citliví na laktózu). Šalát na štýl Waldorf je bez majonézy a ďalších zbytočností, no a wurstíky síce vyzerajú a chutia veľmi presvedčivo, a predsa sú komplet bez živočíšnych produktov a tiež bez lepku. Takže vegánska celiatická bašta! :-)
 
 
 
 

Tento štýl jedenia pre mňa vôbec nie je typický, keďže klobásy som nemusela nikdy, rastlinné náhrady rôznych mäsových údenín vo všeobecnosti príliš nekupujem a v lete sa celkovo živím prevažne surovou zeleninou a ovocím. ALE ako som sa dnes v tom nechutnom hici motala po vonku, tak som zablúdila do Bioparku pri autobusovej stanici - i hľa, dostavila sa inšpirácia v podobe úžasných vegánskych bratwurstov od firmy Wheaty, práve zlacnených na polovičnú cenu. Taká ponuka sa neodmieta, zvlášť keď doma na zjedenie nič nie je; už vôbec sa ale neodmieta, keď jediné zvyšky, čo doma sú, sa k wurstíkom presne hodia. A tak som ponuku prijala :-)
Ale nie, musím povedať, že po niektorých údeninách (napr. práve tých od Wheaty) občas poškuľujem, pretože viem, že sú naozaj kvalitné a chutné, že môj priateľ by sa im určite nebránil a tiež pretože moja gurmánska papuľa by najradšej ochutnala všetko - zvlášť všetko z bioobchodov :-) Za normálnych okolností si ich ale nikdy nekúpim, lebo ad 1 sú pomerne drahé, a ad 2 chuť mäsa, klobás a párkov mi fakt nechýba. Na druhej strane, keď už náhodou narazím na nejaký zlacnený kúsok, často si ho kúpim a o to špeciálnejšie s ním potom nakladám a o to viac si ho užívam.
 
Poučenie a rada do života: Ak máte čas a chuť, motajte sa po potravinách a bioobchodoch občas aj bezcieľne, a uvidíte, na aké skvelé zľavy narazíte. Ja si priznám, že som úchyl a vyslovene ma baví len tak si slintať nad potravinami, čo asi nie je celkom normálne, no ale o koľko väčšia je potom moja radosť, keď si môžem neplánovane vďaka zľave dovoliť viac skvelých biopotravín! :-) (Sakra, teraz budete všetci sliediť po bioobchodoch a mne nič neostane... :D)
 
 
 
A teraz k papáníčku. Tentokrát vám sem rozpíšem celé jedlo ako kompletný hlavný chod, keď už k sebe jednotlivé súčiastky tak pasujú, tudíž je na místě i nejaké to malé neformálne predstavenie: máte tu teda recept na samotné párky (čo vlastne ani nie je recept, ale rozumieme si), ďalej na karfiolovú kašu a napokon na šalát. Začnem párkami, pretože som lenivá a okolo nich je toho najmenej, no ak si budete chcieť niekedy toto jedlo normálne celé uvariť, tak využite prosím nasledovný gájd na správny time management:
 
1) Do hrnca dajte variť zeleninu na kašu.
2) Medzitým pripravte šalát a odložte ho do chladničky.
3) Dajte na sporák ohrievať panvicu a nechajte opekať wursty.
4) Popri opekaní mixujte kašu a popri mixovaní obracajte wurstíky :-)
 
 
Ingrediencie:
veg(etari)ánske párky (ja som mala tieto - mali
trochu inú etiketu, ale určite ich rozpoznáte aj podľa tejto)
olej (nemusí byť - podľa panvice)
 
Podľa želania a veľkosti párkov môžete wurstíky rozkrojiť napoly a dozlatova opiecť aspoň z dvoch-troch strán - na obyčajnej alebo grilovacej panvici. Alebo rovno vonku na grile, mňam! :-)
 
 
Na kašu:
karfiol (viac ako zemiakov)
zemiaky (menej ako karfiolu :-) alebo aj vôbec)
cibuľa
cesnak
majorán (alebo aj iné bylinky - bazalka, oregano atď.)
muškátový oriešok
soľ, korenie, kurkuma
 
Karfiol ledabolo natrhajte a jeho stonky spolu s ošúpanými zemiakmi nakrájajte na menšie kusy, aby sa čo najrýchlejšie uvarili. Cibuľu nakrájajte maximálne na osminky, viac sa s ňou babrať nemusíte, a cesnak môžete odignorovať úplne, stačí ho iba rozobrať na strúčiky (množstvo podľa chuti). Všetko spolu povarte v malom množstve vody do zmäknutia, pridajte koreniny, nechajte mierne vychladnúť, hoďte do mixéra a rozmixujte na kašu. A je!
(PS: Čo sa kurkumy týka, v tomto prípade nejde len o moju posadnutosť, pretože sem sa to zemiakovo žlté prifarbenie vyslovene hodí. Ale vynechať ju, samozrejme, môžete.)
 
 
Na šalát:
jablko
kaleráb
červená cibuľa
horčica (ja preferujem kremžskú)
jablčný ocot
olivový olej
soľ, korenie
 
Ďalšie možnosti:
miesto kalerábu použite zeler (môže byť stopkový aj buľvový); citrónová šťava miesto octa;
do zálievky môžete pridať tiež trocha sójového jogurtu či tofunézy, ak máte chuť; miesto
klasického olivového oleja môžete použiť napríklad kvalitný sezamový, slnečnicový alebo
orechový olej (ja by som ich určite použila, keby som mala! :-)); a kľudne pridajte posekanú
petržlenovú či zelerovú vňať a vlašské orechy (to by som tiež pridala,
keby som mala, takže do toho :D)
 
Jablko a kaleráb nastrúhajte a pridajte najemno nasekanú cibuľu. Pridajte po adekvátnom množstve horčice, octa a oleja, pokoreňte, posoľte a riadne zamiešajte tak, aby bol dressingom pokrytý každý "struh" :-). Ak máte, pridajte bylinky či vňate a orechy (zopár si nechajte na dozdobenie). Šalát by mal byť taký sladkokyslý, ale každý máme iný vkus, preto šalát aspoň 2-3x ochutnajte a dochuťte podľa seba a svojej chuti.
 
 
 
 
Servírujte napríklad s trochou horčice, kyslou uhorkou, kyslou kapustou, chlebom či so skvelým jablkovým chutney, ktoré sme tu mali minule :-) Brú chuť.